Rólunk

Küldetésünk

A veszélyes munkaterületek biztonsági specialistái vagyunk. Vizsgálunk, tanúsítunk, és megteremtjük a nyugodt munkavégzés feltételeit.

Munkatársaink felkészültsége, szaktudása, sokéves gyakorlati tapasztalata képessé tesz bennünket arra, hogy partnereink segítségére legyünk a robbanásbiztossággal kapcsolatos előírások betartásában, és a robbanásveszélyes területeken esetlegesen előforduló káresemények bekövetkezésének megelőzésében.

Tevékenységünk

Az ExVA Kft. főtevékenysége a potenciálisan robbanásveszélyes környezetbe szánt berendezések vizsgálata és tanúsítása.
Munkánk során, ún. „független harmadik félként” – a gyártó – kereskedő – végfelhasználó láncolatban -, az árucikkek piacra helyezése előtt, annak feltételeként, a termékeket robbanásbiztossági szempontból minősítjük, értékeljük. Tevékenységünk tehát preventív jellegű, akár súlyos ipari katasztrófák is megelőzhetők általa.

Célunk, hogy mindenhol biztosítsuk a nyugodt munkavégzés feltételeit: szolgáltatásunkkal segítjük a gyártókat, hogy olyan biztonságos termékeket állíthassanak elő, amelyek használata a fokozottan tűz- és robbanásveszélyes üzemekben (pl. olajfinomítók, vegyi kombinátok, gyógyszergyárak, festőüzemek, faipari üzemek, mezőgazdasági silók stb.) nem okoz veszélyhelyzetet.

Főtevékenységünk végzését európai uniós direktíva és hazai miniszteri rendelet írja elő. Az Európai Unió területén csak az Európai Bizottság által megadott kijelölés birtokában nyújtható a szolgáltatás, míg a globális szervezetben való részvétel akkreditációhoz és kijelöléshez kötött. Cégünk mind hazai, mind európai (ATEX) és globális (IECEx) akkreditációval, ill. kijelöléssel rendelkezik.

Hazai akkreditációinkat letöltheti az alábbi oldalakról:

Terméktanúsító szervezet akkreditációja

Vizsgálólaboratórium akkreditációja

A kijelölt területen végzett megfelelőségértékelést akkreditált státusszal és akkreditált vizsgálólaboratóriummal ma Magyarországon egyedül az ExVA Kft. nyújt.

Az ExVA Kft. bebizonyította, hogy tevékenysége nélkülözhetetlen mind a hazai, mind a külföldi piacokon egyaránt. A cég 70 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, az évek folyamán közel 6000 tanúsítványt adott ki, négy kontinensen ismert a neve, és a nemzetközi jártassági vizsgálatokon minden alkalommal az első 5 legjobb helyezett között szerepel.

Történetünk

A kezdet

Az ExVA Kft. története egészen 70 évre nyúlik vissza, nevünket négy kontinensen ismerik és elismerik. Cégünk jogelődjei a magyar állam Nehézipari Minisztériuma által alapított szervezet, mely 1960 óta végezte a sújtólég- és robbanásbiztos villamos berendezések vizsgálatát és tanúsítását. A Vizsgáló Állomás kezdetben a Bányászati Kutató Intézet (BKI), majd a Központi Bányászati Fejlesztési Intézet része volt (KBFI). 1978-ban átalakult, 1994. március 15-én pedig a Központi Bányászati Fejlesztési Intézetből kiválva, önálló társaságként létrejött az ExVÁ Kft., a robbanásbiztos villamos berendezések vizsgálóállomása. 1999-ben már gyújtószikra vizsgáló készüléket is gyártottunk a külföldi vizsgáló állomások részére.

Dinamikus léptekben haladtunk előre

2000-ben az ExVA Kft. az IECEx (International Electrotechnical Commission System for Certification to Standards Relating to Equipment for Use in Explosive Atmospheres, IECEx System) nemzetközi szervezet kijelölt tagjává vált, 2003-ban a társaság ATEX akkreditált vizsgáló és tanúsító szervezet lett. A vizsgálatokat és tanúsításokat a 8/2002 (II.16.) GM rendelet, valamint a 94/9/EK Direktíva alapján végeztük. Azzal, hogy Magyarország belépett az Európai Unióba, az ExVÁ Kft. 2004-től 1418-as számon bejelentett szervezet. 2005-ben cégünk a Tűzvédelmi Megfelelőségi Tanúsítványok kiadására kijelölést szerzett, 2014-ben pedig továbbfejlesztettük a gyújtószikra vizsgáló készüléket. 2017. szeptember 27-én az ExVÁ Kft. új ATEX kijelölést kapott. Ebben az időszakban már a 2014/34/EU irányelv, illetve a 35/2016 (IX.27.) NGM rendelet alapján, EU bejelentett szervezetként végeztük tevékenységünket.

A jelen és jövő

2020. március 20-án az ExVA Kft. életében új időszámítás kezdődött: cégünk a Béres Gyógyszergyár Zrt. tulajdonába került, és bár friss arculatot és új stratégiát dolgoztunk ki, a terület évtizedes tapasztalatokkal rendelkező szakértőiként ugyanazzal a lelkesedéssel és profizmussal állunk megrendelőink rendelkezésére, mint az elmúlt 70 évben. Nevünk az arculatváltással párhuzamosan magyarul ExVA Vizsgáló és Tanúsító Kft. (röviden ExVA Kft.), angolul ExVA Testing & Certification Ltd. névre változott. Az ExVA mozaikszó a nemzetközileg ismert Explosion-Proof Verification & Approval kifejezésből származik.

Elismeréseink

A 2020-as Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy használatát és vele a Kitüntető címet az ExVA két termékével – gyújtószikra vizsgáló berendezés és precíziós digitális gázkeverő – is elnyerte.

2021-ben az ExVA elnyerte a Magyar Marketing Szövetség Marketing Diamond Awards elismerését márkaépítés kategóriában.

Elismerés

ExVA Kft. pillanatok

Érdeklik legfrissebb híreink?

Legyen naprakész,
kövesse nyomon iparágunk aktualitásait!

Tovább a hírekhez

Kérdése van? E-mail:
office@exva.hu

Telefonszámunk:
+36 1 408 2213